Menu

Moduly kurzu Vedoucí školní jídelny

1) Celodenní seminář: pátek, 12. 6. 2020 (9.00 – 15.30)

  • Kvalita ve školní jídelně
  • Vliv strávníků, personálu a vybavení kuchyně na kvalitu jídla
  • Nutriční kvalita potravin a údaje na jejich obalech
  • Spotřební koš
    • pravidla pro zařazování potravin do skupin
    • dodržování spotřebního koše versus chutě strávníků
    • dobré zkušenosti z praxe
  • Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši
    • četnost podávání pokrmů
    • rady k sestavování jídelníčků
  • Sestavení jídelníčku prakticky

2) Distanční samostudium: 13. 6. – 18. 6. 2020
  • Samostudium bude zaměřeno na prostudování některých kapitol učebnice Jana Petrová, Sylva Šmídová: Základy výživy pro stravovací provozy
  • Součástí bude i příprava odpovědí k otázkám týkajícím se spotřebního koše a sestavení jídelníčku pro školní jídelny.

3) Celodenní seminář: pátek, 19. 6. 2020 (9.00 – 15.30)

  • Bezpečnost stravovacího provozu
    • Zásady osobní a provozní hygieny
    • Sanitace
    • Ochranná dezinsekce a deratizace
    • Postup bezpečného zacházení s potravinami
  • Systém HACCP ve stravovacích provozech
  • Označování pokrmů
    • údaje o názvu pokrmu
    • alergeny a stopová množství
    • výživové údaje
    • množství pokrmu
  • Dietní stravování ve školních jídelnách
  • Odpady v jídelnách
    • povinnosti původce odpadu
    • oprávněná osoba
    • evidence odpadu
    • průběžná evidence odpadu
    • biologicky rozložitelný odpad
    • živočišné zbytky
    • drtiče odpadu

4) Distanční samostudium:
20. 6. – 25. 6. 2020
  • Samostudium bude zaměřeno na prostudování některých kapitol učebnice Lucie Janotová: Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech

5) Celodenní seminář: pátek, 26. 6. 2020 (9.00 – 15.30)

  • Specifika školní jídelny
    • slovník pojmů
    • co vše se eviduje
    • jak jídelnu správně převzít
  • Ekonomika školní jídelny
    • struktura nákladů
    • kontrola hospodaření s potravinami a stravným
    • kalkulace cen
  • Manažerské minimum pro vedoucí ŠJ
    • komunikace s podřízenými, nadřízenými, rodiči strávníků
    • motivace pracovníků
    • jak správně převzít řízení pracovního kolektivu

6) Závěr: Distanční zkouška – online test – získání certifikátu o absolutoriu

Termín vyhotovení testu, který se skládá online, závisí jen na vašich časových možnostech – můžete tak učinit kdykoli během deseti dnů od skončení kurzu.

Nahoru