Jak vařit ve školní jídelně zdravěji (Proběhlo)
Seminář
Připravte se na nový spotřební koš a zařaďte už dnes zdravější pokrmy do školního jídelníčku.
Na školní jídelny je v posledních letech vyvíjen tlak, aby připravovaly zdravější pokrmy. Směřuje k tomu i novela vyhlášky o školním stravování, která již brzy vstoupí v platnost. Na semináři si projdeme aktuální výživová témata a doporučení a ukážeme si, jak mohou přispět k „ozdravění“ školního stravování v praxi.
Termín
1. blok: pátek, 21. 3. 2025 | 09:00 - 11:002. blok: pátek, 21. 3. 2025 | 12:00 - 14:00
Nehodí se vám termín? Budete moci během 14 dnů využít nahrávku.
Místo
Online – přímý přenos u vás na monitoru
Využijte automatickou 10% slevu pro naše stálé zákazníky. Nebo získejte každý 15% slevu v případě, že přihlásíte dva nebo více účastníků. Ceny jsou uvedeny bez DPH.
Detaily
Přednáší
Pokyny
Objednat
ZAMĚŘENÍ
Školní jídelny jsou dnes pod drobnohledem dětí, rodičů, zřizovatelů i médií. Školní stravování je často označováno jako „zastaralé“ nebo přímo „nezdravé“. Snaha o ozdravění školních jídelníčků se propisuje i do novely vyhlášky o školním stravování, která zahrnuje spotřební koš.
Na semináři vám mimo jiné ukážeme, jak sestavit výživově hodnotná bezmasá menu, jak chytře snižovat množství soli a cukru v pokrmech a jak zařadit tuky do dětského jídelníčku vhodným způsobem . Zmíníme i aktuální výživová témata, jako jsou fermentované a nakličované potraviny.
KOHO OSLOVÍme
Online seminář Jak vařit ve školní jídelně zdravěji je určen pro vedoucí školních jídelen všech typů, dále pro jejich hlavní kuchařky, případně ostatní kuchařky a kuchaře v těchto zařízeních.
PROGRAM
1. Analýza současné situace školního stravování
rekapitulace současné výživové situace ve školním stravování
spotřební koš, jeho slabé a silné stránky, nutriční aspekty
navrhované změny ve spotřebním koši
nutriční doporučení – stručná charakteristika
2. Vybrané problematické skupiny spotřebního koše
sůl – význam, vliv na zdraví, výživová doporučení, strategie snižování množství soli v pokrmech
cukr – druhy, význam ve výživě, vliv na zdraví, jak vhodně sladit ve školní jídelně
tuky – zdroje, význam ve výživě, vliv na zdraví, použití tuků v teplé a studené kuchyni, jak vhodně zařadit tuky do dětského jídelníčku
3. Potravinové skupiny, které spotřební koš dosud neřešil
obiloviny, význam obilovin pro zdraví, problematika lepku, moderní a znovuobjevené druhy vhodné pro použití ve školní jídelně
ořechy a olejnatá semena – použití v dětské stravě, příklady pokrmů
bylinky – význam ve výživě a školním stravování, vybrané bylinky, tipy na jejich použití v dětských pokrmech
nápoje z ovoce – druhy, přínosy a rizika konzumace
4. Bezmasé pokrmy
nutriční aspekty bezmasých pokrmů
bezmasá menu podle Nutričního doporučení, jak na správné sestavování bezmasých pokrmů a bezmasého menu
5. Moderní trendy v gastronomii
DALŠÍ INFORMACE
Jako účastník online semináře získáte certifikát o jeho absolvování, který můžete uvést ve svém CV – v části o absolvovaných kurzech a školeních. V ceně semináře je přednáška a podkladové materiály. Jednoduché technické pokyny, jak se připojit online k přímému přenosu této akce, obdržíte v předstihu od našeho zákaznického servisu.
Kdo pro vás přednáší
Mgr. Jana Broulíková
Jana Broulíková vystudovala obor Výživa člověka a nutriční terapeut na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. V současné době pracuje jako nutriční terapeut v nemocnici. Dále se zabývá poradenstvím při redukci hmotnosti a školním stravováním. Dlouhodobě spolupracuje s portálem Jídelny.cz, hodnotí jídelní lístky školních jídelen, píše odborné články, přednáší a v několika školních jídelnách pomáhala zavádět dietní stravování.
Online – přímý přenos u vás na monitoru
Přímý přenos tohoto programu můžete sledovat z pohodlí vaší kanceláře nebo z domova online. Bez nutnosti kamkoli dojíždět.
Technické pokyny pro připojení k přímému přenosu od nás v předstihu obdržíte.
Ke sledování budete potřebovat jakékoli zařízení připojené k internetu - počítač, tablet, mobil. V průběhu akce budete moci klást lektorovi otázky, které lektor zodpoví v diskusní části.
Poslech vám zajistí běžné reproduktory, použití sluchátek vám však poskytne větší komfort.
Nezbývá než slovy klasika popřát:
"Ostrý obraz a dobrý zvuk".